Abszolút forgójeladók

Az abszolút forgójeladókat az inkrementális forgóadók hátrányainak kiküszöbölésére hozták létre. Az inkrementális forgójeladók legnagyobb hátránya, hogy az elmozdulás nagyságát, vagy pozíció meghatározását szolgáló kimenő impulzusokat egy külső számlálóval kell számolni és tárolni. Ha a tápfeszültség megszűnik, a számlálás eredménye elvész. Az abszolút forgójeladókat úgy tervezték, hogy minden pillanatban kiolvasható legyen az aktuális pozíció.
Működési elvük sokféle lehet: mechanikus, optikai, mágneses, indukciós (rezolver), potenciométeres, stb.

Az egyfordulatú (singleturn) abszolút forgójeladó egy körülfordulása csak korlátozott mérési tartományt biztosít. A legáltalánosabban gyártott egyfordulatú (singleturn)abszolút forgójeladók fordulatonkénti felbontása 10 bit (1024), 12 bit (4096), 13 bit(8192), 14 bit (16384). A kis méréstartomány miatt alkalmazási területük a nem teljesen körbeforgó tengelyek elfordulási szögének mérése (pl. robotkarok).
A többfordulatú (multiturn) abszolút forgójeladók felbontása igen különböző, leggyakoribb változata 12 biten méri a körülfordulások számát, vagyis 4096 körülfordulást képes mérni.
Az abszolút optikai forgójeladókban leggyakrabban alkalmazott kimenetek a következők:

Párhuzamos kimenetek: bináris kód, Gray kód, BCD (Binary Coded Decimal) kód
Soros kimenetek: RS485, SSI (Syncronous Serial Interface), EnDat, Profibus, CAN bus, stb.
Analóg kimenetek: 0-5 V, 0-10 V, 0-20 mA, 4-20 mA, stb.

Termék választék