Hajtóműves motorok

A motorral összeszerelt hajtóműveknek alapvetően két feladata van: az egyik a fordulatszám illesztés, azaz a motor fordulatszámának transzformálása (elsősorban a fordulatszám csökkentése) az alkalmazásnak megfelelő fordulatszámmá, a másik feladat a nyomaték illesztés (többnyire a motor nyomatékának növelése) az alkalmazás kívánalmainak függvényében.
A leggyakrabban alkalmazott hajtóművek a fogaskerekes hajtóművek, a csigahajtóművek, valamint a bolygókerekes (planetáris) hajtóművek. Az egyes hajtóműfajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A fogaskerekes hajtóművek jellemzői: egyszerű felépítés, nem túl jó hatásfok, egy fokozatban az elérhető áttételi viszony max. 1:4.
Csigahajtóművek jellemzői: egyszerű felépítés, olcsó, túlterhelhető, hatásfokuk rossz, egy fokozatban is nagy áttételi viszony valósítható meg (1:60), beépítési helyigényük nagy, önzáró tulajdonság 1:40 áttételi arány felett..
A bolygókerekes (planetáris) hajtómű jellemzői: bonyolult felépítés, viszonylag nagy áttételi viszony, nagy nyomaték, széles fordulatszám tartomány.

Termék kategóriák

Hajtóműves DC/EC motorok

Gyártó: Bühler Motor