Lineáris modulok (trapéz- vagy golyósorsós meghajtással) – BAHR

A német BAHR Modultechnik GmbH egyike a vezető gyártóknak a “Lineáris pozicionáló rendszerek” területén.
A BAHR Modultechnik GmbH tervezői lineáris pozicionáló rendszerek moduláris, flexibilis rendszerét tervezték meg önhordó, nagy szilárdságú alumínium profilokból. Ezek a profilok széles méretválasztékban állnak rendelkezésre: 30, 40, 60, 80, 100, 125, 160, 180, 200 mm. Természetesen nem minden méret áll rendelkezésre minden típusnál! A profilok maximális hosszúsága 6 m.
A széles profilválaszték mellett a mozgó egység (kocsi) megvezetési módjában is van választási lehetőség. A sokféle megvezetési mód közül néhány: külső görgős vezetés, belső görgős vezetés, belső lineáris csapágy megvezetés, belső kettős lineáris csapágy megvezetés, kombinált megvezetés (belső görgős + kettős külső lineáris csapágy), stb.
A lineáris mozgatások területén az alkalmazástól függően, különböző meghajtási módokra van szükség.
A modulok kocsijának mozgatására az egyik gyakran alkalmazott megoldás a menetes orsó meghajtás.
A menetes orsó meghajtásnak két leggyakrabban alkalmazott módja a trapéz menetes (Acme thread)orsó és trapézmenetes anya kombinációja, valamint a golyósorsó és golyósanya kombinációja.
A trapéz menetes meghajtás előnye a nagy terhelhetőség, olcsóság, hátránya a nagy súrlódási veszteség, alacsonyabb sebesség és a rövidebb élettartam.
A golyósorsós meghajtás előnye a kis súrlódási veszteség, kis holtjáték, nagy terhelhetőség, nagyobb sebesség, hosszú élettartam.
A modulok pozicionálási pontossága trapéz orsóval általában 0,2 mm, golyós orsóval max. 0,025 mm.
A pozicionálási sebesség függ az orsó menetemelkedésétől és hosszától, de max. 2 m/sec.

A részletes katalógus letölthető az ikonra kattintva: